9 mai – Ziua Europei

Cu ocazia zilei de 9 mai sărbătorim, în fiecare an, progresele Europei în domeniul păcii și al reconcilierii, al democrației și al drepturilor omului.

Pe 9 mai 2017 aniversăm 67 de ani de la crearea Uniunii Europene, înființată în 1950 odată cu adoptarea Declarației Schuman de creare a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO), în cadrul căreia șase state (Belgia, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda și Germania de Vest)  au creat o piață comună pentru cărbune și oțel. Bazată pe o administrare autonomă și pe un mecanism fiscal avantajos, CECO a urmărit crearea unei piețe europene unice, o idee mult peste timpul său.  Declarația a fost urmată de Tratatul de Instituire a Adunării Parlamentare Europene, la care Schuman a devenit președinte în 1958 și care este acum Parlamentul European.

Uniunea Europeană numără astăzi 27 de state membre, după ce Marea Britanie a hotărât să se retragă în urma referendumului din 2016.

Cu acest prilej, Centrul Europe Direct Vâlcea a organizat TURUL EUROPEI la Biblioteca Antim Ivireanul, o activitate de promovare a specificului și tradiției din fiecare stat membru al Uniunii Europene.