Tablou de Leonardo da Vinci licitat pentru o sumă colosală

Tabloul, pictat în ulei pe un panou de lemn de nuc, ca şi portretul Giocondei, este cunoscut sub numele „Salvatorul lumii” şi este un portret al lui Isus, în veştminte albastre şi purpurii, ţinând în mâna stângă un glob de cristal, în timp ce cu mâna dreaptă face semnul binecuvântării. Numit adesea Mona Lisa masculină, tabloul a fost pictat în jurul anului 1500 şi este una dintre cele 15 picturi în ulei realizate de Leonardo. Lucrarea a fost precedată de două desene pregătitoare executate de artist. Pentru aproape 150 de ani, tabloul a dispărut şi a fost avansată ipoteza că ar fi fost distrus.

Acum câţiva ani, „Salvatorul lumii” („Salvator mundi”) a fost identificat într-o colecţie americană şi a fost expus public pentru prima oară la National Gallery din Londra, la data de 11 noiembrie 2011.

Vândut în 1958 unui colecţionar american pentru 45 de lire, tabloul a fost vândut din nou în 2005 drept o copie a operei originale.Noul proprietar a început procesul de restauare, iar după şase ani de cercetări s-a descoperit că era opera originală a lui da Vinci. Specialiştii au determinat că doar mâna dreaptă a lui Isus, cea care binecuvântează, nu a fost afectată de restaurările successive.Casa de lictitaţie nu a identificat vânzătorul, un colecţionar privat din Europa care a cumpărat pictura după redescoperirea sa din 2005.

Ultimul tablou de Leonardo da Vinci deţinut de un colecţionar privat, va fi scos la licitaţie la Christie’s, pe 15 noiembrie, fiind estimat la 100 de milioane de dolari.

Din 1909, niciun alt original de Leonardo da Vinci nu a mai fost descoperit.