În ce constă teoria fericirii a lui Albert Einstein

În 1922, fizicianul german, celebru pentru teoria sa asupra relativității, a făcut o vizită în Japonia pentru o serie de conferințe. În acel an, Einstein fusese informat despre viitoarea sa nominalizare la premiul Nobel pentru fizică, iar notorietatea sa începea să crească în comunitatea științifică.

Scena s-a petrecut la Imperial Hotel de Tokyo, afirmă azi vânzătorul prețioaselor bilete: un curier japonez a venit să-i predea o scrisoare fizicianului. Nu se știe dacă mesagerul a refuzat să primească bacșiș, sau dacă Einstein nu avea mărunt la el, însă fizicianul nu a vrut să-l lase să plece cu mâna goală, așa că i-a dat două note scrise în limba germană.

„Dacă ai noroc, poate că aceste note vor avea mai multă valoare, decât un simplu bacșiș”, i-ar fi spus Einstein, potrivit vânzătorului notelor, un apropiat al fostului curier care locuiește în prezent în orașul german Hamburg.

Pe una din aceste note, scrisă pe o foaie de hârtie având antetul Hotelului Imperial, este trecut: „O viață liniștită și modestă aduce mai multă bucurie decât căutarea succesului care implică o agitație permanentă”. Preţul de pornire este de 2.000 de dolari.

Pe a doua notă scrisă pe o coală albă este trecut celebrul slogan împrumutat de la Lenin: „Acolo unde există voință, există și o cale”. Preţul de pornire este de 1.000 de dolari.

Necunoscute până acum cercetătorilor, aceste note au fost autentificate de casa de licitații Winner’s. Notele nu au valoare științifică, dar pot ajuta la o mai bună cunoaștere a reflecțiilor personale ale lui Einstein, al cărui nume a devenit sinonim cu geniul.

Cele două bilețele vor fi vândute marți, 24 octombrie, de casa de licitații Winner’s la Ierusalim, împreună cu alte obiecte personale ale lui Einstein, precum două scrisori scrise la sfârșitul vieții sale.