Le mur des je t’aime (Zidul iubirii) Paris

612 placi alcatuind un zid, un perete, un urias suport pentru o instalatie artistica in ton cu firescul romantism parizian, dar intr-o maniera mult mai moderna. Pe cele peste 600 de suprafete egale, de 21 pe aproape 30 de centrimetri, o singura propozitie, repetata de 311 de ori, in 250 de limbi diferite, alb intens pe albastrul dens al cadrului. In total 40 de metri patrati acoperiti de aceeasi declaratie – „Te iubesc!”. Si nu lipsesc printre caligraficele caractere si fragmentele rosii ale unei inimi frante. Poate putin melodramatic, dar in ton cu ansamblul general.

Frederic Baron si Claire Kito (creatorii acestei inedite opere de arta devenita repede atractie turistica) s-au gandit la un reper dedicat Parisului romantic (si vesel), un simbol al capitalei franceze ca destinatie a calatorilor indragostiti, si care era cea mai simpla forma de „te iubesc” in cat mai multe dialecte si limbi. Initial cei doi au strans traducerile pentru propozitia-cheie din manuale si reviste, apoi au apelat la prieteni, cunoscuti sau vecini, si in final, cu o temeritate artistica dedicata, au batut si la usile ambasadelor si consulatelor din Paris. Poate ca unii dintre functionari au capatat brusc o romantica dispozitie, altii vor fi fost surprinsi ca in locul depeselor diplomatice primesc o astfel de intrebare, dar in final proiectul viitor era cuprins in trei agende mari, pline de „te iubesc” in sute de tari.

Montarea efectiva a instalatiei a fost cu siguranta partea cea mai usoara din intregul proiect, iar rezultatul final este o opera murala pe o suprafata de 40 metri patrati, obiectiv amuzant si deopotriva romantic situat in Montmartre, Paris.