Când e interzis să dai bacşiş

Un om bine crescut, se arată în “Codul bunelor maniere astăzi”, de Aurelia Marinescu, obişnuieşte să dea mici sume de bani celor ce au salarii modeste sau chiar nu sunt plătiţi deloc, în schimbul unor servicii mărunte.

Pentru a nu cădea în capcane, autoarea “Codului bunelor maniere astăzi” explică pe larg situaţiile în care ar trebui să oferim mici stimulente, dar şi când este interzis să facem un astfel de gest. „1. Au dreptul la 10-20% din valoarea notei: chelnerii, şoferii de taxi, coafezele, frizerii. Aprecierea sumei se face şi în funcţie de categoria restaurantului. La cele modeste va fi de min. 10% iar la cele de lux de max. 20%. Celui care îl ajută pe chelner îi vom da separat, un sfert din cât lăsăm primului.

  1. Sumele de bani lăsate la aprecierea clientului se dau: garderobierilor, plasatoarelor, băieţilor care nefac diverse comisioane, şoferilor de autocar, ghizilor precum şi personalului de serviciu dintr-o casă în care suntem invitaţi.
  2. Chiar dacă serviciul este inclus în nota de plată, este recomandabil să lăsăm ceva, în special celor care au servicii mai grele: portari (în special cei de noapte), hamali, cameriste, liftieri, bucătari, mecanici auto şi chiar recepţioneri de hotel. Nu vom da însă nimic în plus patronului unui hotel sau restaurant. Demnitatea este un lucru extrem de preţios, la care ţinem cu toţii. Să nu jignim pe nimeni printr-un gest negândit.
  3. Există problema acelora care s-au obişnuit să dea un bacşiş oricând li se face un serviciu. Ei riscă să jignească oameni cinstiţi, care nici nu concep să-l primească. Să reţinem că a da bacşiş cuiva este un lucru delicat, ca în toate situaţiile când e vorba de bani. Dar să dai peste tot, în orice situaţie este un obicei prost, pentru care dăm vina pe alţii (balcanici, fanarioţi, turci) şi la care ar trebui să renunţăm.

 

5. Este important să ştim cât trebuie să dăm. Aceste sume nu vor fi nici prea mici, nici prea mari. A da bacşişuri exorbitante nu constituie o dovadă de generozitate, ci de proastă creştere. Este un gest care dă naştere la comentarii ironice chiar din partea beneficiarului şi ne face să recunoşteam parvenitul de la distanţă. A nu da atunci când e strict necesar, consolându-te că cel care primeşte are bani mai mulţi ca tine sau că n-o să-l mai vezi niciodată, te califică drept prost crescut.“

Citeste mai mult: adev.ro/p9tx95