Scena violului din filmul „Ultimul Tango la Paris” (1972) a fost reala!

Regizorul italian Bernardo Bertolucci a admis, la un eveniment care a avut loc la Cinemateca Franceza, ca actrita Maria Schneider nu a stiut dinainte ca va filma scena violului din „Ultimul tango la Paris”, în care a jucat alaturi de Marlon Brando. Bernardo Bertolucci a recunoscut ca legendara secventa din „Ultimul tango la Paris” dintre Marlon Brando si Maria Schneider nu a fost discutata cu actrita. La acea vreme, Brando avea 48 de ani, iar Schneider – doar 19 ani.
Imagini pentru ultimul tango la paris

 „Voiam reactia ei ca fata, nu ca actrita. Ca Maria sa interpreteze umilinta si furia ei, voiam sa o simta. tipetele… Nu, nu. Mai târziu ma va urî toata viata”

Astfel a povestit cineastul ambitiile sale artistice din spatele violului real, planificat de el însusi si de Marlon Brando. Confesiunea a fost transmisa pe mai multe canale media americane. Videoclipul în care regizorul face marturia a fost vazut de peste 500.000 de vizitatori pe Youtube.

„Secventa cu untul a fost o idee pe care am avut-o cu Marlon, în dimineata filmarilor”, a spus Bertolucci la Cinemateca franceza, în 2013, la doi ani dupa moartea actritei. El a mai spus ca s-a simtit oribil „într-un fel” pentru cum s-a purtat cu actrita, dar s-a aparat spunând ca a vrut reactia ei „ca fata”. „Ma simt vinovat, dar nu-mi pare rau. Ca sa obtii ceva cred ca trebuie sa fii complet liber”.

Marturia cineastului a scandalizat o buna parte a Hollywood-ului. Actori precum Jessica Chastain si Chris Evans au declarat pe Twitter ca nu vor mai vedea niciodata filmul, si nici nu-i vor mai considera pe Bertolucci si pe Brando ca înainte. „Mi se face greata”, a spus actrita. De altfel, pe Change.org s-a constituit o campanie prin care semnatarii cer Academiei de la Hollywood sa condamne public faptele si pe regizorul italian.
Maria Schneider, care a murit în 2011 din cauza unui cancer, nu si-a revenit niciodata dupa filmari, traind lungi perioade de depresie. Într-un interviu acordat Daily Mail în 2007, actrita povestea momentul violarii prin semne.

“Ar fi trebuit sa-mi sun agentul sau sa chem avocatul pe platou pentru ca nu poti forta pe cineva sa faca ceva, dar în acea perioada nu stiam. Marlon mi-a spus: Maria, nu-ti face griji, e doar un film, dar în timpul scenei, chiar daca ce facea Marlon nu era adevarat, am plâns cu adevarat. M-am simtit umilita, ca sa fiu sincera, un pic violata de Marlon si de Bertolucci”, declara Maria Schneider.

Drama erotica „Ultimul tango la Paris”, în regia lui Bernardo Bertolucci, a avut premiera pe 15 decembrie 1972, la Roma.