Cine este Georges Lemaître, preotul şi fizicianul omagiat de Google

Google îl omagiază azi pe Georges Henri Joseph Édouard Lemaître, un preot şi fizician belgian, născut la 17 iulie 1894.

În anul 1927, George  Lemaître a publicat un articol în care preciza că universul se extinde, însă şi-a pus o întrebare: cum a început totul? Răspunsul a constat într-o explozie. Astfel, în 1931, Lemaître a plantat germenii Teoriei Big Bang-ului într-o lucrare publicată în Nature. Astfel, Georges Lemaître a propus primul ceea ce cunoaștem drept teoria Big Bang asupra originii Universului, pe care el a denumit-o „ipoteza atomului inițial” sau „Oul Cosmic”.

Imagine similară

Big Bang-ul este modelul cosmologic care explică condițiile inițiale și dezvoltarea ulterioară a Universului. Acest model este susținut de explicațiile cele mai complete și corecte din punct de vedere științific. Termenul de Big Bang, în general, se referă la ideea că Universul s-a extins de la o singularitate primordială fierbinte și densă acum aproximativ 13 miliarde de ani. „Teoria Big Bang este modelul care explică apariția materiei, energiei, spațiului și timpului, altfel spus a existenței Universului. Această teorie încearcă să explice de ce universul se extinde permanent încă de la apariția sa, și de ce pare a fi uniform în toate direcțiile.

Cu toate acestea Georges Lemaître, ca preot, credea că Universul și deci și Pământul au fost create de către Dumnezeu.

În 1952, Papa Pius al XII-lea a susţinut că teoria lui Georges Lemaître este dovada existenţei unui creator. Astronomul nu a fost de acord cu această interpretare. Chiar şi aşa, această declaraţie a Papei a contribuit la scepticismul savanţilor.

Georges Lemaître a murit pe 20 iunie 1966, la vârsta de 71 de ani, în Louvain, Belgia.