De ce nu va fi acordat premiul Nobel pentru literatura in 2018

La inceputul lunii mai, 2018, Academia Suedeza a anuntat ca premiul Nobel pentru literatura va fi suspendat anul acesta, pentru prima data in ultimii 70 de ani, pe fondul scandalului sexual care a izbucnit in sanul sectiei ce decerneaza prestigioasa distinctie.

Pentru prima oara in ultimii 70 de ani nu se acorda premiul Nobel pentru literatura: Cine ar putea castiga premiul pentru pace

Decizia a fost luată de către Academia Suedeză ca urmare a scandalului privind hărţuiri sexuale cu care se confruntă forul. Cea mai mare criză din istoria Academiei Suedeze are drept consecinţă suspendarea celui mai aşteptat premiu Nobel al anului. Anul trecut, în noiembrie, ziarul suedez Dagens Nyheter publica mărturiile a 18 femei care îl acuzau pe fotograful francez Jean-Claude Arnault, soţul Katarinei Forstenson, de hărţuire sexuală. Decizia Academiei Suedeze de a nu acorda în acest an premiul Nobel pentru literatură vine ca o consecinţă a acestor acuzaţii care a adus la „o încredere redusă a publicului în Academie”.

Totuşi, conform The Guardian, în 2019 vor fi acordate două premii Nobel pentru literatură. „Membrii activi ai Academiei Suedeze sunt, desigur, perfect conştienţi că prezenta criză de încredere adaugă noi presiuni pe termen lung şi muncă pentru schimbare. Găsim necesară acordarea de timp pentru recuperea încrederii publice în Academiei înainte ca următorul laureat să poată să fie anunţat. Asta, din respect pentru laureaţii din trecut şi din viitor, pentru Fundaţia Nobel şi pentru publicul general”, a declarat Anders Olsson, secretar interimar al Academiei, citat de aceeaşi publicaţie.