Cât de veche este limba română. Cum au apărut limbile europene

Un material video foarte interesant ne arată modul în care au luat naștere limbile europene, având la bază studiile din trecut ale unor cercetători.

De foarte mult timp, cercetătorii au încercat să stabilească originea diverselor limbi indo-europene, însă nu au reușit să obțină rezultate concrete. Mai mulți cercetători din cadrul Universității din Auckland susțin, însă, că au reușit să găsească un strămoș comun al tuturor limbilor moderne. Ar fi vorba despre o limbă care a apărut în Anatolia, o parte importantă a Turciei, vorbitorii acestei răspândind-o prin metode pașnice și nu cu ajutorul războaielor.

Cercetătorii s-au folosit de 103 limbi indo-europene pentru a reuşi să găsească un punct comun între ele. Cuvinte cheie din fiecare limbă au fost introduse într-un calculator pentru a stabili cu exactitate o legătură. Termenii folosiţi nu au fost aleşi la întâmplare, ci s-a mizat pe cuvinte precum “cal”, “căruţă” sau “albină” folosite în dezvoltarea agriculturii oraşului Anatolia.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=KdQwalCPNAs

Videoclipul este doar interpretarea studiilor unor cercetători. Există, încă, numeroși oameni care contestă aceste teorii. Interesantă este însă apariția limbii române, aceasta din urmă apărând în aproximativ aceeași perioadă în care au apărut și maghiara și poloneza. După cum se poate vedea în scurtul material video, limba română apare cu mult înainte de anii 1500, perioadă din care datează cel mai vechi document redactat în limba noastră națională.

Limbajul este trecut din generaţie în generație, la fel ca informațiile genetice. Astfel, echipa din Auckland a concluzionat că limbile indo-europene şi-ar avea originea în Anatolia, mai degrabă decât în Rusia. Harta de mai sus a fost realizat de Business Insider și prezintă rapid și succint evoluția pe ani. După cum se poate vedea, româna începe să apară la mijlocul mileniului doi după Hristos și se stabilizează în câteva secole. Evoluția aceasta nu arată și ce influențe are fiecare limbă, dar cele din Europa sunt interconectate.