Stii care este diferenta dintre Consiliul European, Consiliul Uniunii Europene si Consiliul Europei?

Consiliul European, Consiliul Uniunii Europene si Consiliul Europei.

Chiar daca denumirile acestor institutii europene suna cam la fel, generand confuzie in randul sutelor de milioane de locuitori ai batranului continent, ele au componenta, misiune si obiective cu totul diferite iar noi ar trebui sa le intelegem si sa ne obisnuim cu ele.

De retinut: nu toate tarile europene sunt membre UE, de unde si diferenta intre Consiliul Europei si Consiliul European.

CONSILIUL EUROPEAN

Locatie: Bruxelles

Componenta si misiune

Consiliul European este o institutie interguvernamentala din care fac parte sefii de stat si de guvern din tarile membre UE, presedintele ales al acestei institutii, presedintele Comisiei Europene si Inaltul reprezentant pentru politica externa si politica de securitate.

Odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, pe 1 decembrie 2009, Consiliul European a devenit una dintre cele sapte institutii oficiale ale Uniunii Europene.

Sediul Consiliului

Cu ce se ocupa ?

Consiliul European defineste orientarile politice generale si prioritatile Uniunii Europene, avand deci competente directoare.

In cazuri exceptionale solutioneaza problemele care nu au putut fi clarificate la nivel ministerial. In cea mai mare parte insa Consiliul se ocupa cu probleme privitoare la cadrul si perspectivele generale de evolutie ale Uniunii Europene.

O alta importanta sfera de activitate o constituie politica externa si de securitate comuna, coordonata de sefii de stat si de guvern la intalnirile la nivel inalt.

Deciziile adoptate la reuniunile Consiliului European constituie un impuls major in definirea orientarilor politice generale ale Uniunii Europene. Aceasta institutie are si rol de coordonare sau arbitraj, oferind solutii pentru problemele dificile cu care se confrunta tarile membre.

Cum functioneaza?

Consiliul European se reuneste o data la sase luni, la convocarea presedintelui, dar in situatii exceptionale poate fi convocat mai des. Reuniunile Consiliului European au loc de obicei la Bruxelles, in cladirea Justus Lipsius.
Deciziile sunt luate in general prin consens, dar exista si situatii prevazute in Tratat in care este nevoie demajoritate calificata sau de unanimitate.

Presedintele Consiliului European este ales prin majoritate calificata si are un mandat de doi ani si jumatate, cu posibilitatea de a fi reinnoit o singura data.

Istoric
Consiliul European a fost creat in 1974, mai intai ca un forum informal de discutii intre sefii de stat si de guvern ai tarilor membre UE. Treptat, el a devenit principalul for in care se traseaza obiectivele politice ale Uniunii si strategiile de atingere a acestora. Un statut formal i-a fost conferit prin Tratatul de la Maastricht, semnat in 1992. Incepand din 1 decembrie 2009, odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, a devenit una din cele sapte institutii ale Uniunii Europene.

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE
Locatie: Bruxelles si Strasbourg
Presedintie : Prin rotatie o data la sase luni

Componenta si misiune

Sa defineasca si sa puna in aplicare politica externa si de securitate comuna a UE (PESC) pe baza orientarilor prevazute de Consiliul European.

Sa coordoneze cooperarea intre instantele nationale si autoritatile politienesti in materie penala (a se vedea: „Libertate, securitate si justitie”).

Consiliul este compus în diferite componențe din 28 de miniștri naționali (unul din fiecare stat).

Cum functioneaza?

Presedintia Consiliului este asigurata prin rotatie, la fiecare sase luni. Cu alte cuvinte, fiecare stat membru UE preia controlul agendei Consiliului si prezideaza toate reuniunile pentru o perioada de sase luni, promovand deciziile legislative si politice si negociind pentru realizarea unui compromis intre statele membre.
Deciziile in cadrul Consiliului se adopta pe baza de vot. Cu cat populatia tarii este mai numeroasa, cu atat mai multe voturi are tara respectiva, dar numerele sunt ponderate in favoarea tarilor cu o populatie mai redusa.
In domenii deosebit de sensibile, precum politica externa si de securitate comuna, impozitarea, politica de imigrare si de acordare a dreptului de azil, deciziile Consiliului trebuie adoptate cu unanimitate. Cu alte cuvinte, fiecare stat membru are putere de veto in aceste domenii. Cu toate acestea, in majoritatea problemelor, Consiliul adopta decizii prin „vot cu majoritate calificata”.

CONSILIUL EUROPEI

Imagini pentru consiliul europei

Locatie: Strasbourg

Consiliul Europei, cu sediul la Strasbourg, a luat nastere la 5 mai 1949 si reuneste toate statele Uniunii Europene precum si alte state din centrul si estul Europei, fiind independent de Uniunea Europeana.
Consiliul Europei este compus din 47 de state membre, reprezentand peste 800 de milioane de locuitori, la care se adauga o serie de state cu statut de observator: Canada, Vatican, Japonia, SUA, Mexic si Israel.
Obiectivul principal este promovarea democratiei precum si protectia drepturilor omului, a pluralismului democratic si respectarea legii in toate tarile europene.

Un alt obiectiv este incurajarea pastrarii identitatii culturale si diversitatii tuturor tarilor membre.
Consiliul Europei are doua dimensiuni: una federalista, reprezentata de „Adunarea Parlamentara”, alcatuita din parlamentari proveniti din parlamentele nationale, si cealalta, interguvernamentala, intruchipata de „Comitetul Ministrilor”, alcatuit din ministrii de externe ai statelor membre.

Romania a devenit cel de-al 32-lea stat membru al Consiliului Europei la data de 7 octombrie 1993 si a detinut presedintia Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei in perioada Noiembrie 2005 – Mai 2006.