Ce este efectul Coandă, fenomenul care a revoluționat aeronautica

L-a descoperit în timpul unui zbor de test cu unul dintre primele sale avioane. Se numeşte efectul Coandă şi este un fenomen care a revoluţionat aeronautica. Ne explică pe înţelesul tuturor fizicianul Cristian Presură, autorul cărții „Fizica povestită”.

Așezați o lumânare în spatele unei sticle. Dacă suflați în dreptul sticlei, deși lumânarea pare pusă „la adăpost”, se stinge. Ce se întâmplă este „efectul Coandă”, un fenomen care se referă la devierea jeturilor de fluid în apropierea suprafețelor curbe.

Efectul Coanda

Cristian Presură: „Cum se explică efectul Coandă? Iată cum: să luăm cazul sticlei. Prima oară când suflu, aerul merge în linie dreaptă. Moleculele de aer, însă, din acest jet se freacă de moleculele de aer din spatele sticlei și le împing și pe acestea în față. Pentru un moment foarte scurt, în spatele sticlei presiunea este mică, pentru că moleculele de aer au fost îndepărtate de acolo. Moleculele de aer din jet au acum un loc în spatele sticlei care este g0l și tind să-l ocupe. Din cauza aceasta, jetul ajunge să se curbeze puțin către spatele sticlei și astfel generază efectul Coandă”.