Jurnalistul Cristian Tudor Popescu despre traditia europeana a Transilvaniei

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu atrage atenția că Transilvania are o tradiție europeană, iar unirea cu România în 1918 s-a făcut nu pentru că și-ar fi dorit aceasta din conștiință națională, ci pentru că împrejurările – programul „idiot” de deznaționalizare practicat de autoritățile ungare – au împins-o să facă acest pas. Altfel, Transilvania ar fi putut să devină o Elveție a Balcanilor, fără să se unească neapărat cu România. Iar dacă autoritățile de la București împing acum țara în afara Uniunii Europene, există riscul ca Transilvania să meargă pe alt drum, a avertizat CTP la Digi24.

Imagini pentru cristian tudor popescu

Cristian Tudor Popescu: „Transilvania, înainte de a se uni cu România, era într-un soi de Uniune Europeană. România nu era. România era un stat cu șapte milioane de locuitori, un stat singuratic, în vreme ce Transilavania făcea parte dintr-un imperiu cu 40-50 de milioane de locuitori, un imperiu european, care era un fel de Uniune Europeană, în care se vorbeau 10-12 limbi. Un conglomerat de naționalități, deci un fel de Uniune Europeană. Firește, nu era democratică, nu era organizată cum este UE-ul de astăzi, era un imperiu, nu se pune problema. Dar era o structură europeană, cu administrație, cu educație, cu instituții europene, și Transilvania făcea parte din ea. Noi acum ne gândim sărbătoare, frumos, euforie, ciolan cu fasole și ne gândim că frații transilvăneni au venit așa, de la sine, la România.  Nu este adevărat. S-au gândit mult până să vină aici.”

Mai multe pe: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/ctp-daca-noi-ne-ducem-in-sant-fata-de-ue-transilvania-nu-va-face-asta-1044519