Muzeul Relațiilor Destrămate

Muzeul Relaţiilor Destrămate (Museum of Broken Relationships,) e singurul muzeu din lume care expune obiecte legate de poveştile de iubire ale unor oameni obişnuiţi însoţite de o „poveste”, adică de un text despre importanţa obiectului respectiv.

Găseşti în acest muzeu deschis în Zagreb fel de fel de lucruri: un pitic de grădină, o rochie de mireasă, un test de heroină, un suport de hârtie igienică, o sticluţă de conditionner, fotografii, cărţi, scrisori, înregistrări ale poveştilor pe suport video şi audio. Ca orice loc fabulos, Muzeul Relaţiilor Destrămate are la bază o legendă.

“Au existat un el şi o ea, Olinka Vištica şi Dražen Grubišić care, când s-au despărţit, n-au ştiut ce să facă cu lucrurile luate împreună. Pentru că doreau să scape de ele într-un mod creativ, au decis să facă un muzeu”, spune Elana Stojkovski, custodele Muzeului Relaţiilor Destrămate.

Unul dintre obiectele care le-a aparţinut, un iepuraş, poate fi văzut în expoziţia permanentă din Palatul Kulmer aflat în Oraşul de Sus, o zonă a Zagrebului intens vizitată de turişti. Iniţial, în 2006 a fost o expoziţie mai mică pe aceeaşi stradă, dar vestea a circulat atât de repede încât tot mai multă lume a donat obiecte şi colecţia s-a tot mărit.

„Primele exponate erau primite de la prieteni şi rude, dar s-a aflat imediat de noi aşa că am început să strângem obiecte şi de la alţi oameni, iar pe urmă am început să călătorim. Când suntem în turneu, colectăm obiecte din oraşul respectiv. Până acum am fost în 17 ţări,” spune Elana Stojkovski.

Anual doar 15% din obiecte sunt expuse. Numai în 2014 muzeul a avut cinci expoziţii în lume – la Bruxelles, Taipei, Mexico City, Amsterdam si Londra. În Marea Britanie a fost de mai multe ori, la fel şi in Statele Unite ale Americii.

În Zagreb, expoziţia permanentă se schimbă o dată la doi ani, pentru ca un număr cât mai mare din cele circa 100 de obiecte să poată fi văzute. Poveştile sunt traduse în opt limbi, în variante audio şi tipărită. Efortul nu e inutil pentru că în fiecare zi cam 100 de persoane vizitează sălile zugrăvite în alb, petrecând destul de mult timp citind poveştile. Obiectul singur n-ar valora nimic fără povestea însoţitoare.

Scopul expoziţiei e să le dea oamenilor ocazia să se elibereze printr-un gest simbolic de povara despărţirii sau a unei răni care nu se închide. Cel mai tragic exponat e scrisoarea de adio pe care o mamă a lăsat-o fiicei înainte de a se sinucide, în 2007, şi în care îi spune sec: „Draga mea H, să scrii o scrisoare în asemenea condiţii e aproape imposibil. Îţi doresc ţie şi lui M toată prosperitatea posibilă, precum şi multă dragoste şi fericire.”

Jeremy Clarkson a vizitat muzeul anul trecut, probabil pentru că filma în Croaţia pentru Top Gear, şi în articolul amuzant pe care l-a scris pentru The Sunday Times pune pariu că oricine a donat un obiect speră în secret că fostul sau fosta vor vizita într-o bună zi muzeul. „Credem că nimeni n-a suferit la fel de mult ca noi după o despărţire, dar acest muzeu ne demonstrează contrariul,” scrie Clarkson.

O fotografie alb-negru cu un lac, un debarcader şi o săgeată roşie are un text explicativ pe gustul britanicului: „1993-1995. Bloomington, Indiana, SUA. Lacul Florida unde fugeam de la şcoală cu iubitul meu. Săgeata indică locul unde am văzut pentru prima dată un penis în lumina soarelui.”

Muzeul Relaţiilor Destrămate are şi un magazin de suveniruri unde eşti îndemnat să gândeşti pozitiv purtând un tricou pe care scrie „I Love Break -Ups” sau cumpărând gume de şters amintiri neplăcute şi creioane anti-stres pe care scrie „În caz de nervi, rupeţi aici”, adică în dreptul unei linii punctate de la mijlocul creionului.

Oricine poate face donaţii.”Când suntem în turneu, strângem exponate de la oamenii din oraşul respectiv, dar există şi o a doua modalitate de a dona, prin intermediul paginii noastre web. Oricine poate contribui în acest fel după ce completează un formular”, spune custodele muzeului, Elana Stojkovski.

„Fiţi sinceri, reţinuţi, furioşi, ingenioşi, sfătoşi ori trişti. Prin povestea voastră creaţi vitrina muzeului, ea este scena voastră”, sună instrucţiunile de pe site-ul http://brokenships.com/.

Sursa: http://www.dailytraveller.ro/muzeul-relatiilor-destramate/