Procrastinarea – un semn de inteligență?

Este foarte populară teoria conform căreia procrastinarea, adică amânarea sau întârzierea începerii execuției unei sarcini, ar fi un semn de inteligență. Cât adevăr există oare această ipoteză?

Singurele cercetări mai serioase despre procrastinare au fost realizate de psihologii Axel Grund și Stefan Fries de la Universitatea din Bieleland și publicate în Psychology Today. Concluzia lor era că s-a găsit corelare între procrastinatori și orientarea către bună-dispoziție și divertisment. Iar amânarea îndeplinirii sarcinilor, conform studiului, “reflectă o nepotrivire între angajamentele actuale și structurile motivaționale de bază”.

De partea procrastinării îl avem pe Adam Grant, un celebru psiholog american, care spunea că procrastinarea este cheia către inovație. Și pe Steve Jobs, care a declarat că folosește procrastinarea în mod strategic, permițând-i creierului să se odihnească în timp ce se concentrează pe alte lucruri.

Imagini pentru procrastinare

Cu toții amânăm să terminăm o relație toxică, să călătorim în locul visat, să încercăm un proiect nou. Problema este această iluzie dulce și perfidă, că am avea timp. Dar… oare chiar știm cât timp avem?