Constantin Brâncuși (19 februarie 1876– 16 martie 1957)

Începând cu octombrie 1897, medicul radiolog si urolog Dimitrie Gerota a predat anatomia la Şcoala Naţională de Arte Frumoase din Bucureşti, unde l-a avut ca student pe Constantin Brâncuşi, care îi fusese recomandat doctorului de către de tatăl său.

Profesorul Dimitrie Gerota l-a ajutat pe Brâncuşi să plece la Paris şi i-a asigurat chiar un venit lunar.

Ecorşeul cunoscut şi ca Jupuitul, este o statuie din ghips realizată în perioada anilor 1900 – 1902 de Brâncuşi sub minuţioasa îndrumare a lui Dimitrie Gerota care a păstrat un exemplar până la sfârşitul vieţii. . Statuia a primit medalia de bronz pentru Concursul de „Anatomie” organizat de Şcoala de Belle Arte din Bucureşti în luna iunie a anului 1901. Lucrarea a fost realizată după modelul mulajului statuii lui Hermes Capitolinul, aflat şi astăzi la Muzeul Capitolin din Roma.

Lucrarea are dimensiunile de 177 x 52 x 32 cm, este nesemnată, cu toate că iniţial semnătura a existat, dar a fost ştearsă. Statuia originală se află astăzi în colecţia Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, ea fiind expusă permanent în holul central al instituţiei.